Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei

Linkuri utile


Monitorizarea
Centrul de Apel

Noutăţi

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Marelui Ducat de Luxemburg

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova.

Cei doi oficiali au discutat despre reformele promovate de autorități în ultima perioadă și impactul acestora. În particular Președintele Parlamentului a vorbit despre lacunele din legislație eliminate de noua redacție a Codului electoral. De asemenea, Andrian Candu a subliniat importanța pe care o acordă implicării societății civile în procesul decizional. El a vorbit despre mecanismele de cooperare existente, precum și despre aprobarea de către Legislativ a unui șir de regulamente și legi care promovează transparență și implicare publică sporită.

Oficialii au abordat subiectul reglementării diferendului transnistrean. Președintele Parlamentului a subliniat deschiderea autorităților pentru dialog în cadrul formatului 5+2. Totodată, Andrian Candu a spus că subiecte, cum sunt punctele comune de control vamal, vor fi discutate și soluționate în format bilateral. Oficialii au abordat retragerea forțelor armate rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, în contextul solicitării autorităților de la Chișinău a includerii subiectului pe agenda Adunării Generale a ONU. De asemenea, Ministrul Jean Asslborn a fost asigurat că disensiunile legate de participarea militarilor din Moldova la exerciții internaționale va fi soluționată în următoarea perioadă.

Aceasta este a 6-a vizită în Moldova a lui Jean Asselborn, prima desfăşurându-se acum 10 ani, în 2007.