Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei

Linkuri utileMonitorizarea
Centrul de Apel

Noutăţi

Sărbătoarea Mărțișorului celebrată la Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei

În ziua de 1 martie 2018, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei în cooperare cu Institutul Cultural Român Bruxelles au organizat un eveniment cultural pentru a marca sărbătoarea Mărțișorului - simbol inclus la 6 decembrie 2017 în lista reprezintativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Participanții la eveniment, reprezentanții misiunilor diplomatice străine acreditate la Bruxelles, diaspora Republicii Moldova și a României, au avut ocazia să descopere obiceiuri și tradiții de Mărțișor prin intermediul prezentărilor dnei Dr. Varvara Buzilă, etnolog și muzeograf, doctor în filologie, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și dnei Dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Dna Dr. Varvara Buzilă a prezentat cartea editată în 2015 de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Societatea de Etnologie din Republica Moldova - „Sub semnul Mărțișorului”.

Programul a inclus și proiecția filmului „Practici culturale conexe zilei de 1 martie”, parte a dosarului de prezentare a Mărțișorului pentru UNESCO.

Serata culturală a fost încheiată cu două momente artistice susținute de naista Daniela Ghiță (România) și copiii Centrului de creație „Mugurel” al Asociației „Noroc” (Republica Moldova). Conform tradiției, participanții la eveniment au primit în dar câte un Mărțișor.