Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei

Linkuri utile


Privatization

Monitorizarea
Centrul de Apel

Noutăţi

Ambasadorul Lilian Darii a prezentat scrisorile de cabinet Secretarului General al NATO Jens Stoltenberg

5 septembrie 2018, Bruxelles - Ambasadorul Lilian Darii a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia a prezentat scrisorile de acreditare în funcția de Șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO.

În marja întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii vis-à-vis de stadiul actual al cooperării Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, stăruindu-se preponderent pe implementarea obiectivelor stabilite în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) dintre ţara noastră și Alianţa Nord-Atlantică. De asemenea, au fost abordate aspecte privind implementarea prevederilor din Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare. În context, Şeful Misiunii Republicii Moldova la NATO a mulțumit Alianței pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare națională și a reconfirmat interesul autorităţilor de la Chişinău de a beneficia, în continuare, de experienţa și expertiza NATO în acest sens.

Referindu-se la aspectele securităţii naţionale şi regionale, ambasadorul Darii a subliniat poziția Republicii Moldova cu privire la necesitatea reglementării problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri 5+2 cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, el a reiterat necesitatea retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, precum și a transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă cu mandat internațional.

La rândul său, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a reconfirmat poziţia fermă a Alianţei Nord-Atlantice de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în context menţionând că nivelul de colaborare şi domeniile concrete de interacțiune cu Alianța Nord-Atlantică sunt stabilite exclusiv de către Republica Moldova, în conformitate cu prevederile constituționale și în funcţie de interesele sale naționale. De asemenea, Secretarul General al NATO a exprimat recunoştinţă pentru contribuţia importantă a Republicii Moldova la consolidarea securităţii europene prin detaşarea contingentului militar moldovenesc în cadrul operațiunii de menținere a păcii KFOR din Kosovo.